Certificate de Situatii de Urgenta

mask.businessman1Daca firma dvs este afectata de masurile luate pentru prevenirea epidemiei de COVID-19, puteti solicita un Certificat de Situatii de Urgenta (CSU). Solicitarea se poate face online iar termenul este de 15 mai 2020!

CSU sunt documente justificative emise gratuit de  Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri pe perioada existentei starii de urgenta in Romania (16.03.2020-15.04.2020), la cererea operatorilor economici afectati de pandemie. CSU pot fi folosite în relațiile cu instituțiile publice, pentru obținerea de facilități sau măsuri de sprijin, și în relațiile comerciale, cum ar fi negocierile cu bancile in vederea amanarii platii creditelor, sau negocieri cu furnizarii de utilitati pentru esalonarea si amanarea platii facturilor.

Sunt doua tipuri de CSU:

  • TIP 1 (ALBASTRU) – pentru întreruperea totală sau parțială a activității, ca urmare a efectelor deciziilor emise de autoritățile publice competente, potrivit legii, în perioada stării de urgență decretate
  • TIP 2 (GALBEN) – pentru înregistrarea unei diminuări a încasărilor sau a veniturilor în luna martie, sau aprilie, 2020 cu un procent de minimum 25% față de media încasărilor sau a veniturilor din perioada ianuarie – februarie 2020.

CSU se poate obtine online, prin intermediul platformei csu.prevenire.gov.ro. Procedura este simpla, solicitantul trebuind sa incarce datele de identificare si declaratia pe proprie raspundere a reprezentantului legal.

Datele trebuie incarcate sub semnatura proprie sau a unui reprezentant. Aceasta semnatura are un cost, asa ca daca nu aveti, puteti folosi semnatura unei terte persoane, cum ar fi contabilul dvs spre exemplu. De asemenea, aveti nevoie ultima versiune de Acrobat reader (Adobe Acrobat DC Pro). Din pacate doar cu aceasta varianta puteti crea declaratia si puteti folosi semnatura electronica:( Programul se poate achizitiona de pe siteul Adobe si costa 17.84 Eur / luna.  Adobe ofera si varianta de Free Trial pentru o saptamana.

Atentie, termenul pentru obtinerea CSU este 15 mai 2020! Succes!

Foto: Rawpixel

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: